STREETSMART I NATUREN

Lure tips å ta med på veien!

Mars 2017

Påskefjellet lokker til å dra ut og skape gode naturopplevelser.

Mulighetene er mange, men her slår vi et slag for villmarkscamp i telt og luksus på DNT hytte. Det gjelder å være streetsmart uansett om du velger det ene eller det andre. Det optimale er kanskje å klare å kombinere begge deler i samme tur. Da får du virkelig kjent på kontrastene.

Skal du telte er det mange ting en må øve på før en drar langt til fjells, så det første tipset denne gangen er å øve før du legger ut på vanskelige turer. Øving kan foregå med å sette opp teltet i stua, i hagen og etter hvert i hytteveggen. Det er ikke sikkert du finner en flat, tørr og fin lyngrabbe og må derfor sette opp teltet i snø.

Da må du være streetsmart i naturen for å få bardunert teltet. Snøplugger er tingen og de lager du selv, nesten gratis. Ta turen til en trelast eller se i garasjen hjemme om du har noe plank liggende. 40 – 60 cm lange kledningsbord, panel eller lekter fungerer ypperlig. Skråskjær enden som skal stikkes ned i snøen og lag noen innhogg øverst slik at barduner eller teltløkker kan tres på uten å gli av planken.

Du kan også ta turen til f.eks. Biltema og kjøpe brøytestikker i plast, kappe de i passelig lengde, borre hull øverst og tre gjennom en tauløkke. Slike stikker får du kjøpt i sett på 6 stk. til 119 kr. Disse stikkene er 180 cm lange og du får da 18 plugger a 60 cm fra en slik pakke. Det skal sies at plankebitene gir enda bedre mothold enn brøytestikkene.


Andre del av denne streetsmartnessen går på hvordan få gourmetopplevelser fra proviantlageret på DNT hytta. Etter vel gjennomført villmarkscamp i telt fortjener du en natt på DNT hytte og da må du kose deg med en deilig middag som du selvsagt finner på hyttas proviantlager. Det er mye å velge i, men du kan løfte en hver rett opp en del hakk ved å være litt streetsmart. Tipset er å ta med deg litt smakstilsetning hjemmefra. Rett og slett et par hvitløk, fersk chili, en løk og urteblanding etter eget ønske. Dra ut og prøv!

Skap en god tur og en god påske! Lykke til.

Januar 2017

Nyttige og fornuftige julegaver kan likevel være til besvær. Du har kanskje vært heldig og fått akkurat de fjellskistøvlene du ønsket deg. Nå er du desperat for å komme deg ut og prøve de og da er det fort å glemme viktige forhåndsregler.

Ganske riktig, vi skal denne gangen snakke om gnagsår. Først og fremst fokus på hvordan forebygge, men også noen triks dersom du likevel må utøve litt førstehjelp på føttene dine.

Det finnes utrolig mange forskjellige merker fjellskistøvler, men det finnes enda flere ulike føtter. Da er det kanskje lurt å faktisk prøve på skiskoene før du handler testvinneren på nett for nettopp å sikre deg om at skoen passer din fot. Videre kan en av ren lykke over å ha fått tak i nye skisko gå litt rundt med de hjemme i stua eller på kontoret. Inngåing av støvler er ikke en gammel myte som kun måtte praktiseres for 50 år siden etter nyanskaffelse av stive beksømstøvler. Korte turer med nye sko før langturen er også lurt. En vil da fort få erfaring på hvor tykke sokker som fungerer og bokstavelig talt hvor skoen trykker.

Skal du gå mye motbakker på ski så er du i det en kaller gnagsårterreng. Motbakker med i tillegg feller under skiene gir fort gnissing på helen. For å være helt sikker på å unngå gnagsår er det mest effektive å tape foten der du er utsatt for gnagsår. Gjerne da først et lag med elastisk tape (f.eks tensoplast) for så å forankre dette med sportstape. En slik taping vil sitte i mange dager før du trenger å gjenta prosessen.

Annen viktig forebygging er riktige sokker. Dersom skoen har plass til to par sokker vil det være lurt å ha en tynn teknisk ullsokk som sitter stramt og godt på foten, men også at sokk nummer to sitter godt. Det er bedre at skoen beveger seg litt på en sokk enn at sokker gnisser direkte på huden. Et godt produkt i denne sammenheng er Gnagsårsokken fra Basisfot hvor sokken inneholder et fuktgivende gel som sørger for at huden holdes myk og fuktig. Litt pleie av føttene før tur bør også være et fast rituale med klipping av negler, file vekk tørr hud og sette inn føttene med fuktighetskrem.

Dersom ingen av tipsene over hjelper og du likevel får gnagsår har du enten en veldig rar fot eller du har kjøpt en skisko som ikke passer til foten din.

Da må du hente frem førstehjelpskunnskapen din. Er gnagsåret lite kan det være tilstrekkelig med å tørke av foten, bytte sokk og sette på et gnagsårplaster som du fester med sportstape. Er det større blemmer eller sår må andre tiltak til. Dersom det er mye væske i blemma kan et triks være å tre en sytråd inn i en nål for så å trekke nål og tråd gjennom blemma. Du får da drenert ut væske fra blemma og du beholder den beskyttende hudfliken over gnagsåret. Sytråden lar du være som en veke som da hjelper til å tørke ut vannblemma og leging av gnagsåret går fortere.

Har du fått alvorlige gnagsår, men du likevel må gå videre blir det viktig å unngå videre gnissing i såret. Da er det lurt å ha med i førstehjelpsskrinet noe som kan hjelpe på denne situasjonen. Klipp av noen ruter fra et sitteunderlag eller tynt liggeunderlag, brett så disse firkantene dobbelt og klipp ut et hull som går like rundt gnagsåret ditt. Du kan da legge dette som en smultring rundt såret og forankre med tape. Du vil da kunne få foten ned i skoen uten at skoen trykker direkte på gnagsåret.

Lykke til med en gnagsårfri skisesong!

November 2016

Det er ingen skam å være godt forberedt og ha med seg riktig utstyr.

Snøen har begynt å legge seg i fjellet, men skiføre til fjells lar enda vente litt på seg.

Skal du til fjells under slike forhold krever det mer forberedelse og det stiller større krav til egenferdighet. Stiene snør igjen og merkene langs stien er vanskelig å få øye på. Krav til at du kan kart, kompass og gps blir mer relevant enn ellers. Videre kan nødsituasjoner underveis fort utvikle seg til dramatiske situasjoner.

Du har kanskje nå skjønt at denne rundens street smart dreier seg om riktig utstyr i sekken og det konkrete tipset er vindsekk. Vindsekken er en vind og vanntett stor pose som det som regel er plass til to personer oppi. Dersom en da er på tur og av ulike årsaker ikke kan gå videre, ikke kommer seg inn på hytta eller ikke får snudd i tide kan en krabbe ned i vindsekken. Du kan tette helt igjen og kun ha et lite pustehull. Viktig at en får isolert mot varmetap til bakken og i den kalde årstiden skal en da alltid ha med seg et liggeunderlag. Liggeunderlaget er da fint å sitte eller stå på. Du holder på varmen enda bedre om du er to personer nedi vindsekken hvor en da deler på hverandres varme som i liten grad slipper ut til omgivelsene takket være den tette vindsekken. Har du da tilgang til litt mat og drikke kan du klare deg i mange timer inntil dagslyset er tilbake, du er igjen uthvilt eller det overaskende dårlige været har bedret seg.

Vindsekk kan også benyttes til andre ting enn nødsituasjoner.

Vind er ofte til besvær i høyfjellet, men en kan også spille på lag med naturkreftene.

Dersom du padler kano i medvind kan du tre vindsekken over kanoårene og bruke den som spinnaker hvor bakerste mann i kanoen kun sitter og styrer. Vær oppmerksom på kastevinder i en slik situasjon da kanovelt kan bli et faremoment.

Ved skiføre og medvind vil også vindsekken være ypperlig som skiseil. En god metode er dersom du er to på tur at en trer skistav gjennom løkkene i ytterkant av vindsekken og står på hver sin side med godt tak i skistaven og vindsekken mellom seg.


Lykke til med vindsekken på tur og håper du kun trenger den til le under nistespising, spinnaker på kanotur eller skiseil på fjellskitur.

Sept 2016

Tørr humor og kalde føtter.

Høsten nærmer seg og fjellet kler på seg fargeprakten!

Høstfjellet kan være magisk med lav sol og flotte farger.

Høstfjellet kan likevel gi noen utfordringer, f.eks at det kan være en del våte partier.

Gode fjellsko som er godt impregnert sikrer stort sett tørre føtter.

Når du impregnerer lærskoene dine skal du først putte dem inni komfyren på 50 grader med døren åpen. Oppvarmet lær tar i mot impregneringen mye bedre. Tørk av overflødig impregnering.

Ble du likevel våt på beina…..? Alle kan være uheldig å plumpe uti noe vann eller skli ved kryssing av en bekk. Klissvåte sko og lave høsttemperaturer og fremdeles noen kilometer til hytta er ingen god situasjon.

Brødposetrikset er da redningen.

Ha alltid med deg noen gode fryseposer på størrelse med vanlige brødposer. Hvorfor fryseposer? De er kraftigere enn tynne brødposer. Dersom skoene er klissvåte og du står i fare for å bli kald på føttene skal du bruke fryseposen som dampsperre. Det betyr at du trekker på deg et par tynne og tørre ullsokker som du selvsagt har med deg som reserve og trer på deg fryseposen på beina og hvis plass en ny tynn ullsokk. Til slutt tar du på deg de våte skoene igjen. Du vil da ikke miste all varmen ut i de våte skoene. Varmen fra foten din vil uten dampsperren gå tapt til å varme opp og tørke den våte fjellskoen.


Lykke til og ha en god og tørr tur!

Foten til Per Thomas er tørr som tørt brød.
Foten til Per Thomas er tørr som tørt brød. Foto: Per Thomas Skaanes