dnt-hytter

Ønsker du alt servert, eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre hyttetyper med forskjellig betjeningsgrad:

- Ubetjent hytte


Dette er ofte en mindre hytter uten proviant/mat. Den er utstyrt med senger, dyner og puter, kokemuligheter på gassbluss, kjeler, dekketøy og ved. 

- Selvbetjeningshytte


Lik ubetjent hytte, men har flere sengeplasser. Den er utstyrt med senger, dyner og puter, kokemuligheter på gassbluss, kjeler, dekketøy og ved. I tillegg et matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. 

Se hvordan du bruker de selv- og ubetjente hyttene her.   Hvordan vaske hytter/vaskemidler.

For english information about DNT click here.

- Betjent hytte

Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (frokost, nistepakke og treretters middag, skjenkebevilling) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong som er låst med DNT standard nøkkel.

I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåste buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu nært sivilisasjonen blir som regel brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka.

Hvem kan bruke hyttene?

Alle kan bruke DNTs hytter. Ingen avvises selv om hytta er full. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem siden DNT-nøkkelen er en medlemsfordel. Medlemmer har fortrinn til seng dersom hytta er full. På UT.no kan du sjekke hvordan forholdene er på hver enkelt hytte.

Må jeg bestille plass?

Du trenger ikke bestille plass før du kommer til en hytte. Kun grupper må bestille på forhånd. Sjekk bare at hytta er åpen. Åpningstidene finner du på UT.no. Hvis du vil booke en seng på en av våre hytter, kan dette gjøres via UT.no, les mer om hvordan booking fungerer og hvilke hytter som kan bookes her . Skal du imidlertid overnatte på en betjent hytte i to eller flere dager, er det lurt å bestille plass. Ta kontakt direkte med hytta, eller den foreningen som driver den.

Er hyttene låst?

Sjekk detaljer for hytta du skal besøke på UT.no. De fleste av DNT Sørs hytter på fjellet står ulåst. Unntakene til fjells er hovedhytta på Kvinen som er låst med DNTs standardnøkkel (sikringshytta er ulåst), og Bjørnevasshytta som har en del av hytta som er låst med DNT-nøkkel, samt utleiedelen som er låst med spesialnøkkel. Ellers i landet er veldig mange av hyttene som ikke har betjening låst med DNTs standardnøkkel. En god regel er å ha med seg DNT-nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan få nøkkelen mot et depositum på 100 kroner. Merk at enkelte hytter har egne låser som krever spesialnøkkel.

Hva koster det å bo på hyttene?

Et opphold på ei ubetjent eller selvbetjent turistforeningshytte koster fra 125–365 kroner for overnatting, avhenger om du er medlem eller ikke, og til rundt 800 kroner for full pensjon på betjente hytter (medlemspris). Et opphold på en betjent hytte blir rimeligere hvis du overnatter på større rom eller sovesal (gjelder ikke hytter til DNT SØR, hvor det er ens pris).

Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting på alle DNT-hyttene. Medlemmer i DNT ung får 65% (DNT Sør) på overnatting, mens medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis på de fleste selvbetjente- og ubetjente hytter, og får ekstra rabatt på betjente hytter.

På betjente hytter kan du få tilbud om fast opphold, spesialpris hvis du vil bo fast i noen dager. Prisen dekker overnatting og mat, samt sengetøy og eget rom. Dermed kan du gå dagsturer med lett sekk og slippe å lure på hvor du skal sove.

DNT Sørs priser overnatting/medlemskap

DNT Sørs priser på proviant 2021 ​​​​​​​

Hvordan betaler jeg på hyttene?

På alle de betjente hyttene er det mulig å betale med kort. DNT Sør har kun ubetjente og selvbetjente hytter. 

På de selv- og ubetjente hyttene er det enkleste å betale med app "DNT Hyttebetaling", som du bør laste ned før avreise. Appen fungerer på alle hytter uten mobildekning - du legger inn dine kjøp offline på hytta og så får du melding på mobilen når du får dekning.  

Det er mulig å betale for kost og losji på fakturafullmakten foreløpig, men da blir det ekstra gebyr på kr 50,- pr fullmakt. 

Grupper/skoleklasser som bestiller opphold på hyttene mottar faktura etter hjemkomst i forhold til antall deltagere. 

Forhåndsbooking av seng

Du kan forhåndsbooke seng på hyttene til DNT Sør - da betaler du før du drar.
Sengen er reservert fram til kl 19.00, etter den tiden kan andre gjester benytte sengen, men du vil alltid få plass til å overnatte som tidligere.
Bookingbekreftelse må kunne fremvises.
Vilkår for booking finner du her ​​​​​​​

Alle må skrive seg inn i protokollen uansett om du booker på forhånd, betaler med App eller ønsker å betale med faktura.

Når er hyttene åpne?

De selv- og ubetjente hyttene er ofte helårsåpne, med unntak for enkelte som stenger i den kaldeste vinterperioden, samt noen i kalvingsperioden for reinsdyr i april/mai. Noen hytter stenger også i jaktperioden på høsten.

Enkelte betjente hytter er åpne fra slutten av februar til langt ut i mai, mens de fleste åpner fredag før palmesøndag og stenger igjen 2. påskedag. Fra slutten av juni til midten av september er de aller fleste hyttene åpne.

Mange av de betjente hyttene har selvbetjeningshytte utenom den betjente sesongen.

Sjekk alltid åpningstidene for de enkelte hyttene på UT.no før du drar på tur!

Hund på hyttene

Noen hytter er tilrettelagt for at å ta med hund med egne hunderom eller hundebur. På andre hytter må hunden ligge ute eller få henvist plass i uterom, vedskjul etc. Hunder har ikke adgang til soverom, oppholdsrom eller spiserom. Dette er blant annet av hensyn til allergikere. DNT Sør har tilrettelagt for hund på de fleste hyttene. 

Se oversikt over hytter som er tilrettelagt for hund i hele landet på UT.no.
DNT Sør har tilrettelagt for hund på de fleste hyttene i fjellet, oversikten finner du her ​​​​​​​

Fiske

På utvalgte DNT Sør hytter kan du som medlem fiske gratis i vann i nærheten av hytta, i andre fiskevann i Setesdalsheiene må du kjøpe fiskekort. Se oversikten 

Mat med utsikt

De betjente hyttene serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner eller mat levert fra lokale leverandører. Du kan faktisk vandre gjennom fjellheimen og smake nye lokale spesialiteter hver kveld. Dette er mulig gjennom satsingen “Lokal mat og matkultur ved DNTs hytter”, som er et samarbeid med Innovasjon Norge om å gi tradisjonsbundne matopplevelser til folk som ferdes i fjellet.

I ett med naturen

Hyttene er forsøkt lagt skånsomt i terrenget av estetiske hensyn, ofte i tilknytning til eldre seter
voller hvor det tradisjonelt har vært overnattingsmuligheter. Transport av forsyninger til veiløse hytter begrenses til få turer, ofte vinterstid, for ikke å lage terrengskader. DNTs eget miljøprogram for hyttedrift gir retningslinjer for alt fra behandling av avfall til transport og energiøkonomisering.