Hodelykt - Se og bli sett

Stig Øystein Schmidt fra DNT Ung tar på seg hodelykta og går en tur i vintermørket.
Stig Øystein Schmidt fra DNT Ung tar på seg hodelykta og går en tur i vintermørket. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

En god hodelykt er alfa og omega for å finne veien der gatelysene er borte og stjernehimmelen slukket. Men hva er en god hodelykt?

Svaret er at den lykten du velger må lyse godt til den aktiviteten du skal gjøre. Skal du buke lykten til og fra utedoen, lese litt på sengekanten eller er den til lange turer i mørket? Tempo og hastighet på aktiviteten din har også betydning for hvilken lykt du bør velge. 

I tillegg er det viktig å tenke på alderen din. Unge folk har langt mer lysfølsomme øyne enn eldre, og kan derfor klare seg med en svakere lykt. En 40-åring trenger fire ganger mer lys enn en 30-åring og en 60-åring trenger åtte ganger så mye lys. Men nå begynner det kanskje å bli for vanskelig?

For å gjøre det litt enklere kan vi dele hodelykter inn i tre typer, avhengig av om den skal brukes til rolige aktiviteter eller aktiviteter med høyt tempo. Den første kan vi kalle en allround-hodelykt for bruk på tur. Den andre er oppladbare lykter for bruk til løping og skiturer der du skal hjem etterpå, eller har andre sikre lademuligheter. Og til slutt kraftige hodelykter for den som trenger sin egen lysløype.

Lysstyrke på hodelykter måles i lumen og på pakkene kan en ofte se at det står alt ifra 150 til 2000. Jo høyere tall jo mer lys, litt enkelt forklart. Men her kommer litt nørdeinformasjon: det er også forskjell på lumen og watt, og lux brukes til å måle mengden lys i et gitt område! 

Advarsel  for de ekstra interesserte: 

Candela (cd) er den avgjørende enheten for lysintensitet definert i noe som kalles SI-systemet. Ordet betyr stearinlys på latin. 1 cd er omtrent den intensiteten som lyser mot deg når du ser på et brennende stearinlys. Ikke noen lyskaster altså.

Lumen

Med candela som utgangspunkt kan vi snakke om lysutbytte, eller virkningsgraden til lyskilden om du vil. Lumen forteller hvor mye lys som totalt strømmer ut fra kilden. Dette er betegnelsen vi nå tar i bruk i stedet for bare å snakke om wattverdien i glødelamper. Dette handler altså ikke om hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut av en lyskilde i alle retninger.

For å definere lumen må du gange candela med steradian. Altså 1 lm = cd x sr. For dem som har glemt hva en steradian i denne sammenhengen er, det vil si romvinkelen, så er det det lyset som faller på en kvadratmeter inne i en kule med en radius på én meter der lyskilden er i sentrum.

Lux

Lux sier ikke hvor mye en lampe lyser. Det er en betegnelse for belysningsstyrke og forteller hvor mye lys som faller på en flate. Lux er lumen per kvadratmeter og forteller hvor opplyst en flate er. Men øyet ser ikke belysningsstyrken. Det ser hvor mye lys som reflekteres fra teltduken, stien eller snøen. Da kan vi snakke om luminans, eller lystetthet. Når sollyset reflekteres fra hvit snø eller svart asfalt, er det enorm forskjell i luminans. Enheten er den samme som lux, som er lumen per kvadratmeter.

Ble du litt mer opplyst? La oss ta det litt ned igjen. Hva med batteriet? 

Batterier

Hvor lenge lyset varer, er også avhengig av batteriene. Større og flere batterier gir lengre varighet. AA-batterier varer lenger enn AAA. I streng kulde er litiumbatterier langt bedre enn vanlige alkaliske batterier, men de er litt dyrere. Oppladbare batterier har ofte dårligere kapasitet enn alkaliske, men er rimeligere om man bruker lykten mye og har man enkle lademuligheter er dette å foretrekke. På lange turer er vår erfaring at batterier du enkelt kan skifte ut er det beste og ikke minst til å stole på. Med alkaliske batterier kan man regne med godt lys i omtrent en firedel av den oppgitte tida som står oppgitt for lykten. Løse batteripakker man bærer innenfor jakken eller i sekken inneholder ofte flere eller større batterier enn de som sitter på hodedelen av lykta. Da vil den selvsagt lyse lengre men være tyngre.

Trenger du ny hodelykt? Få hjelp i DNT Sør turbutikk til å velge den rette

Hvis du trenger en ny hodelykt får du kyndig veiledning i turbutikken vår. Du finner oss i Gyldenløvesgate 2 B i Kristiansand. Husk at du som medlem får 15 prosent avslag på prisen. Velkommen skal du være!


Tekst skrevet av Kaja Raa Storaker i Stavanger Turistforening - 23. oktober 2019
kaja@stf.no

Vintertur og temperatur ned i - 20 grader krever en lykt som tåler det.
Vintertur og temperatur ned i - 20 grader krever en lykt som tåler det. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Den vitenskapelige definisjonen av én cd er ganske kompleks og frister nok til å tenke på stearinlyset i stedet. 1/683 watt per steradian ved 556 nanometer bølgelengde (grønt lys) er ikke så enkelt å forestille seg. Øyet er mest følsomt for 556 nm, og det ikke så rart at ambulansene har skiftet farge til gul/grønt.

Skrevet av Mona Birkeland 18. november 2019