Utstyr til vinterturen

Er du heldig kan en vintertur bestå av strålende sol, glitrende snø og perfekt føre. Forholdene på fjellet kan snu fort, det er derfor viktig å tenkte sikkerhet og stille godt forbredt til tur!

Nedenfor har vi listet opp forslag til utstyr både til deg som er interessert i toppturer i skredutsatt terreng, men også for deg som er interessert i turer som går fra hytte til hytte. Utstyret som er listet opp kan du finne i vår DNT-butikk i Gyldenløvesgate 2B.

Topptur
Topptur Foto: Michelle Johannessen

Sikkerhetsutstyr

Dersom du skulle skade deg eller ødelegge utstyret ditt slik at du ikke kommer deg videre, er faren for nedkjøling stor. Ved nedkjøling kan det være lurt at turfølge kan førstehjelp som HLR, samt har med seg tilstrekkelig med førstehjelpsutstyr. Nedkjøling kan reduseres dersom en har pakket med seg ekstra klær i sekken, en vindsekk, redningsduk og liggeunderlag.

Vindsekk gir økt sikkerhet og trygghet. I fjellet er dette en nødvendighet i sekken.

Helsport Ly, vindsekk til 2 personer (bildet)
Vekt: 560g, Mål: 65 x 175 x 120 cm
Veil: 1999,-/Medlem: 1699,-

Helsport Bivy Bag, vindsekk til 2 personer
Vekt: 580, Mål: 215 x 145 cm
Veil: 1059,-/900,-

En nødbivi er en tryggere løsning enn en redningsfolie, da den nedkjølte personen kan legges inn i selve duken. Den er laget i varmereflekterende stoff som minimerer varmetap. Den er superlett, kompakt og er vind og vanntett.

Rab ark emergency bivi, til 1 person
Vekt: 105g.
Veil. 149,-/medlem:125,-

Rab ark emergency bivi, til 2 personer
Vekt: 200g
Veil: 199,-/medlem: 169,-

Thermarest z-lite sol R2

Reflekterende trekkspillunderlag som er et svært kompakt og lett liggeunderlag av skum med reflekterende film på baksiden. Det er denne siden du skal ligge på for da reflekteres varmen tilbake mot kroppen din. Eggekartong-strukturen gjør at du får mange varme lommer med luft under kroppen. I tillegg gjør det at underlaget kan brettes som et skikkelig kompakt trekkspill. Da tar det mindre plass enn en rull. 

Veil: 879,-/medlem: 747,-

DNT Førstehjelpspose

DNTs førstehjelpspose er spesiallaget for fjellturer opp til en uke for fire personer. Posen er vanntett og inneholder det man skulle trenge i forhold til de vanligste skadene som oppstår på fjellturer. Veier under 155 gram og er liten nok til å få plass i topplokket. Legger du til en kniv eller et multiverktøy samt en sportstape fra DNTs pakkeliste (kan kjøpes i butikken), har du det du trenger for turen. Posen er laget ekstra stor slik at du har plass til å legge til litt etter egen ønske.

Veil: 299,-/medlem: 254,-

De tre S'er: Spade - Søkestang - Skredsøker ​​​​​​​

Skal du bevege deg i skredutsatt terreng bør alle i turfølge ha med seg en søkestang og spade, hvis ikke vil de ikke kunne bidra til å redde deg når uhellet først er ute. Spaden trenger du når været blir for utfordrende og du blir nødt for å grave deg ned, men er også god å ha dersom du bare har lyst til å lage en lun og god sittekrok til lunsjpausen.

Ved skred tar utgraving mye tid. Skredsnøen er ofte hardpakket og derfor vanskelig å grave i. Du trenger derfor en solid metallspade i aluminium med avtagbart skaft.

Nødvendig utstyr til kameratredning ved skred er skredsøker, søkestang og spade. Dette utstyret krever trening og er en viktig del av forberedelsene til turen du planlegger.

Skredsøkeren vil lede deg til området der den skredtatte omtrent befinner seg. Konkret område hvor den savnede ligger begravd gjøres med en søkestang. Med søkestangen kan du i tillegg undersøke dybden på snøen og om skavlen er stor nok å grave seg inn når du må søke ly for vær og vind. Husk at søkestenger varer ikke evig, kjenn derfor din søkestang og tren på å bruke den. 

Voilé T-Wood Avalanche Shovel med innebygd snøsag:
Teleskopskaft 70 - 91 cm. Vekt 850 g.
Medlem: 1020,- /veil: 1199,-

Voilé Telepack Mini Avalanche Shovel
Teleskopskaft 58 - 76 cm. Vekt 670 g. 
Veil: 899,-/medlem: 765,-

Voilé Telepro Avalanche Shovel:
Teleskopskaft 80 - 100 cm. Vekt 850 g.
Veil: 999,-/medlem: 849,-

Voilé Tourlight Probe 260 cm

Enkel søkestang i aluminium. Den har "Speed Cones" i hvert ledd som gjør at den smetter raskt på plass når du drar i snora. Vekt 266 g. Sammenlagt 37 cm.

Veil: 899,-/Medlem: 765,

Mammut Barrywox

En digital, 3-antenners søker som er enkel og effektiv i bruk. Anbefalt søkestripe er 70 meter. Utflaggings-funksjon for et mer effektivt søk ved flere skredtatte. 

Forsinket fra leverandør. Kan kjøpes i DNT's nettbutikk. 

Mammut barrywox package

Genial ABC-skredpakke. Inneholder den klasseledende skredsøkeren Barryvox, Solide Alugator Ride spade og søkestangen Probe 240.

Veil: 4499,-/Medlem: 3824

Annet utstyr som kan være smart å ha med seg på turen:

Sunto MC-2, speilkompass med klinometer

I tillegg til å fungere som et vanlig kompass kan du med speilet ta ut en mer nøyaktig kurs. Du kan også undersøke eventuelle frostskader i fjeset. Kompasset har helningsmåler, en ekstra nål i tilegg til kompassnåla inne i kompasshuset. Dette er spesielt nyttig når du skal sjekke om du er innenfor eller utenfor utløpsområder. 

Veil: 600,-/medlem: 510,-

Ortlieb Kartmappe

Kartmappen er lett, slitesterk, passe stor og helt vanntett. Det er god kvalitet på plastmaterialet, så det krøller seg ikke, og sprekker ikke i kulda. Perfekt størrelse til standard kartmål. Snorer til å henge mappa rundt nakken følger med. Bruk gjerne en strikk og en karabin til å feste den nedre delen rundt livet ditt for å unngå at den blir slengende rundt.

Veil: 280,-/meldem: 238,-

DNT-flaske Nalgene wide mouth 1 liter

Turflasken kommer med stor flaskeåpning som gjør at den ikke like lett vil fryse igjen. Praktisk målenivå på siden og kraftig loop-rem. Setter ikke smak eller lukt, holder seg tett og tåler ekstreme temperaturer som også gjør den godt egnet som varmeflaske i soveposen. Produsert i Tritan, som er Nalgenes kraftige – BPA-frie – plastmateriale. En klassiker som tåler absolutt alt! 

Veile: 270,-/medlem: 229,-

(Fåes i forskjellige farger og motiver)

Bliz Edge 
Bliz Edge skibriller kommer med ventilert ramme, doble linser, 100% UVA- og UVB beskyttelse. Den gule linsen brukes når det er overskyet, tåke eller dårlig sikt, imens den gule linsen brukes når det er skarpt lys og dårlig sikt. 
Veil: 499,-/medlem: 425,-

Black Diamond Spot 350 Black Diamond Spot 350 er en liten allsidig hodelykt med svært godt lysbilde på 350 lumen. Vanntett lykthus. Velg mellom hvit lys eller rødt nattlys, dimming og blinking. Smart tastelås hindrer at lykta tømmes for strøm i sekken. Kan fåes i flere farger.
​​​​​​​Best i test på TV2 hjelper deg!
Veil: 499,-/medlem: 425,-

Førstehjelp På Tur

I Fri Flyts Førstehjelp På Tur kan du finne veiledning og godt illustrerte gjennomganger for en rekke forskjellige skader og skadetyper. Boken er laget for at den som ikke har så mye kunnskap om medisin og redning fra før, kan håndtere krevende ulykkessituasjoner.

Veil: 349,-/medlem: 297,-

Trygge Toppturer

I Fri Flyts Trygge toppturer  lærer du å planlegge turer ut fra terreng og skredvarsel og får turbeskrivelser for passende turer over hele landet. 

Veil: 449,-/medlem: 382,-

Skikompis

Fri Flyts Skikompis viser deg hvordan du kan ferdes tryggere i vinterfjellet. Her lærer du å forstå terrenget, snøen og været, slik at du unngår farlige situasjoner. Boken gir også rettledning i effektiv kameratredning om uhellet er ute.

Veil: 378,-/medlem: 340,-

Toppturer i Sørvest

Guidebok for skiturer i Rosendal, Sirdal, Røldal og Haukeli. I boka er hver tur beskrevet med startsted, rutevalg og sikkerhetsinformasjon. Rutene er tegnet inn på oversiktsbilder og på kart. 

Veil: 399,-/medlem: 339,-


​​​​​​​Snøskred på 1-2-3 
Veil: 374,-/medlem: 318,-

Snøskred Livsviktig Kunnskap
Veil: 399,-/medlem: 359,-

Den Lille Snøskredboka
Veil: 349,-/medlem: 297,-

Bøkene er skrevet av Kjetil Brattlien.
Han er en av landets fremste skredeksperter, en ivrig friluftsmann og har hatt snøskred som sitt yrke i over 20 år.