Aktuelt fra tursenterets bokhylle

Det er viktig å ta seg tid til å slappe av med en god bok. Hva med en som inspirerer til din neste tur? Kanskje det blir en lengre fjelltur, en hengekøyetur i næromrrådet, eller ny lærdom om Norges nasjonalskatt villreinen? 

Kos deg med lesing, planlegging og turopplevelser.

To hovud utfyller kvarandre, tenkjer same tankar og kjenner den same koplinga til jorda. Denne boka er eit resultat av eit unikt samarbeid mellom bonde og forfattar Ragnhild Bjåen og kunstnar Tove Hertzberg. 

Dette er ei bok om reinen, kulturberaren i naturen vår, som vandrar i fjella i Noreg. For tusenvis av år sidan var det rein over store delar av Europa. Reinen kom til Noreg då isen forsvann, og menneska fylgde etter. No er det aller meste av villrein å finne i den norske fjellheimen. Boka skal inspirere born og vaksne til å verdsetje den sårbare naturen der reinsdyra lever. Og gje kunnskap om at me har eit stort ansvar for å ta vare på dette unike dyret. 


Der reinen går er jorda freda er ei bok om reinen, vegvisaren og kulturberaren, som viser veg til dei vakre fjella våre. Me slår fylgje med reinen gjennom året, med fakta, historiar og fine illustrasjonar.

----------------------------------------------------------------------------

Inger Karin Natlandsmyr, kommer nå med en rykende fersk turhåndbok med detaljerte beskrivelser og bilder fra femten selvopplevde turer fra Lindesnes til Nordkapp. Her er hennes beskrivelse av boka: Drømmer du om en avslappende ferie fri fra stress og mas? Kan du tenke deg å ligge på en tørr lyngrabbe og se skyene seile dovent av gårde på himmelen, mens duften av varm røsslyng kiler deg i nesen? Dyppe tærne i en klukkende fjellbekk som glitrer i solen, mens solgangsbrisen stryker deg vennlig om kinnet? Da vil jeg ønske deg velkommen til fjells!

Fjellheimen er sommerens paradis både for liten og stor. Her er alle velkomne; både toppturentusiasten, småbarnsfamilien, nybegynneren, milslukeren og den som bare vil nyte stillheten og naturen. Pakk derfor sekken, snør på deg fjellstøvlene og dra på fottur.

Om vinteren lokker hvite vidder og spisse tinder oss ut på ski. Sol i ansiktet, appelsin og varm kakao. Kanskje har du lyst til å prøve deg på vintertelting? 

 Vårt langstrakte land byr på variert og spektakulær natur, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Turene som er beskrevet i boka går fra sør mot nord, men det er selvfølgelig mulig å gå motsatt vei. Skiturene i boka kan gås som fottur om sommeren, og de fleste fotturene kan gås som skitur.

Ruten nordover er valgt ut fra tanken om å oppleve mest mulig vakker natur og villmark, og turen går derfor innom noen av Sverige og Finlands fineste turområder. Svenskenes nasjonalsti Kungsleden går gjennom nasjonalparken Abisko, med Sveriges høyeste fjell Kebnekaise. Lettgåtte Padjelanta nasjonalpark har smaragdfargede store innsjøer. 

I boka finner du også praktiske råd om bekledning, pakking, sikkerhet og utstyr til både teltturen og hytteturen. Etter hver turbeskrivelse vil du se forslag til andre opplevelser og severdigheter i samme område. Bli inspirert og lag ditt eget tureventyr!

Og når du har gått alle turene i boka, ja da kan du si at du har gått både Norge på tvers og Norge på langs!

Utenetter er en håndbok og en motivasjon til å ta med de minste i familien på de store og små opplevelsene naturen har å by på. Her får du mange nyttige tips og praktiske triks, samt nødvendig kunnskap og formidling av tanker rundt livet utendørs. Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane. Forfattere er Nina Volstad og Oliver Halvorsrød, som er kjent som Friluftsflokken. Flokken består av Nina og Oliver med unge Vilder & Leonora. Sammen tok de en beslutning for fire år siden om å være ute så mye de maktet, og de startet med et enkelt mål: to netter pr. måned mellom mai og september.

Tenk å sovne under stjernene. Våkne med sola i øynene. Den opplevelsen ligger lett tilgjengelig for de fleste. Vi må bare ut og finne den. Med denne boka blir terskelen for å komme dit mye lavere. Marius Nergård Pettersen har totalt tilbragt flere år under åpen himmel. Denne boka er hans feltguide for nettene der ute. Den er lettlest og konkret, variert og fylt med informasjon. Her er alt du trenger å vite om overnattingsformer, nødvendig utstyr, naturopplevelser, utfordringer, planlegging og pakking. Boka er også full av inspirerende turbilder fra hele landet, i tillegg til intervjuer med erfarne utefolk. Kom deg ut. Og sov godt.

Har du lyst til å legge byen bak deg og dra på kortreist overnattingstur i naturen? Denne boken beskriver 70 overnattingsturer, i hengekøye og i telt, i nærhet til Norges 15 største byer. Her er turer for alle, uansett alder eller tidligere erfaring, under én time fra bysentrum. Boken gir konkrete tips til hvordan du kan få friluftslivet til å bli en større del av hverdagen din. Du trenger ikke å fly halve landet rundt for å få sterke naturopplevelser. Du finner dem bak huset ditt. Det eneste du trenger å gjøre, er å pakke sekken og velge bort sofaen til fordel for en natt i naturen. Hva venter du på? Tursøstrene avslører sine flotteste hengekøyeturer i Stavanger og Sandnes, samt andre byer som Arendal, Bergen, Bodø, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg, Haugesund, Kristiansand, Moss, Oslo, Sandefjord, Skien, Porsgrunn, Trondheim, Tønsberg og Ålesund.

DNT Barnas Turlags Turmat med Turbo: Plukk! Studér! Spis! er en naturhåndbok som gir deg grunnleggende kunnskap om sopp og nyttevekster, pakket inn på en måte som er egnet for barn. Boka gir deg kunnskap om naturtypene nærnatur, skog og strand. Du blir introdusert for utvalgte nyttevekster og grunnleggende kunnskap om giftsopper og matsopper. Den inneholder også et eget kapittel om hvordan man kan bruke sopp og nyttevekster i turmaten. Boka er prisbelønt for sine flotte illustrasjoner som inspirerer og instruerer både barn og voksne.