10 tips til hva du kan gjøre på tur med små barn i sommer

Endelig ferietid. En hel sommer skal fylles med aktiviteter for store og små, og tilpasses logistikk og lommebøker. Her gir DNT Sør deg ti enkle tips for en lekende og aktiv utesommer.

Det er lett å overse alle de opplagte, spennende og morsomme mulighetene naturen har å by på. For å få flere til å oppdage og ta i bruk alle mulighetene i naturen, har DNT i sommer lansert kampanjen Verdens Største Lekeland.

- Der vi voksne ser et tre, ser barna et klatrestativ. Der vi ser en rot, ser barna et skummelt troll. Det er bare fantasien og tiltakslysten som setter grenser for hva vi kan finne på i naturen. Du trenger heller ikke å dra langt for å få fine naturopplevelser med barna. Enten dere er ved kysten, i skogen eller på fjellet har naturen glede, skjønnhet, mysterier og utfordring å by på for alle.

Her gir vi deg 10 fine tips til sommeraktiviteter med barna:  

1. Trolltur i skogen: Ta med kamera og se hvordan stubber, trær og tuer kan ligne troll, og påvirkes av lys og skygge. Finn masse mose og plasser på hodet. Pynt med pinner og blader, og lag trollunger, trollpappaer - og mammaer. Post bilder på Facebook/Instagram, # mittlekeland.

2. BarkebåtBoogie: Gå til en bekk, strand eller en stor vanndam, og lag barkebåter. Finn furubark, bor et hull, ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Gi båtene navn og ha seilas. 

3. Fisketur: Enten du er ved en elv, innsjø eller ved kysten kan det være gode fiskemuligheter. Bruk fiskestang eller en god grein med snøre, krok og egnet agn, som meitemark, reker eller blåskjell. Undersøk med kjentfolk hvor fisken biter best, fra båt eller fra land. 

4. Bærtur: Matsanking er spennende, og bærtur er ekstra velsmakende og sunt, for bærene er proppfulle av gode næringsstoffer. Plukk i en kopp og spis det opp. Eller ta med noe tilbake, så flere kan få smake, og spis som dessert eller i en kake? Nå er det tid for bringebær, markjordbær og blåbær. Til høsten er det sesong for multer, tyttebær og bjørnebær. 

5. Krabbetur: Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er sommeren i boks. Med blåskjell som agn, er du garantert en liten krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, litt sand, steiner, tang og annet så krabbene føler seg hjemme. Husk å helle på med friskt vann og å sende fangsten uti igjen, så de kan bli kveldens eller morgendagens krabber.

6. Besøk en ubetjent hytte: Velg din hytte på www.ut.no. Søk opp de DNT-hyttene som ligger nærmest deg, eller som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. 

7. DNT-tur: Vi arrangerer ungdomscamper, hverdagsturer, helgeturer, kurs m.m, og mye av dette er enkelt, gratis og åpent for alle. Se mer på dntsor.no og på DNT Sørs Facebook

8. Turbingo: Lag et ark med bilder av ting dere kan se på turen (ulike trær og blomster, bekk, vann, hytte, turskilt, barn, voksne, ekorn, fugler osv.). Barna krysser av når de finner/ser en av tingene.

9. Vennetur: Inviter venner, familie, barnebarn, naboer m. fl. på en nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted. Ta med mat og drikke.

10. Gjør-noe-nytt-tur: Legg badeturen til et nytt sted, og kombiner med en å sykle eller gå til og fra. Padletur? Mange padleklubber leier ut kano for en time eller flere. Stas for store og små. Klatre? Klatreparker og klatrevegger for ulike nivåer finnes mange steder, eller ta noen timer og klatre inne.

Fakta:
- Se flere tips på www.mittlekeland.no
- Barn under 12 år bor gratis på selv- og ubetjente DNT- hytter
- Barnas Turlag arrangerer turer for familien hele året på over 200 steder landet rundt. Og de fleste turene er helt gratis! Finn ditt Barnas turlag på dnt.no/barn

Skrevet av Mona Birkeland 18. juli 2016