Nye fjellvettregler

Foto: Tor Henning Lien

De nye Fjellvettreglene er kommet! For at ingen liv skal gå tapt i fjellet har DNT og Norges Røde Kors i samarbeid med turfolket forbedret de 60 år gamle reglene. 

De siste 10 årene har det skjedd en stor endring i friluftslivet i Norge: Stadig flere oppsøker bratt terreng på ski, og utsetter seg selv og andre for skredfare. 

– Utstyret i dag er bedre, flere av oss legger turen til bratt terreng, teknologien er ny og kunnskapen i turbefolkningen en annen. Fjellvettreglene må gjenspeile 2016 og se framover, understreker Anne-Mari Planke, som har vært sekretær for ekspertgruppen. 

– Det viktige med fjellvettreglene er å forstå dem, og kunne bruke dem riktig. Uansett hvor du skal og hvor lenge du har tenkt å være borte må du være forberedt og innstilt på at turen kan få en annen vending enn planlagt, sier Bjørn Arild Fjeldsbø i Røde Kors. Fjellvettregelen «Det er ingen skam å snu», beholdes. Dette er en regel som virkelig har fått fotfeste, og som brukes i alle slags sammenhenger. 

Her finner du de nye Fjellvettreglene. 

FJELLVETTFAKTA

1934 – DNT gir ut håndboken «Til fjells på ski» med gode råd om bruk av kart og kompass, bekledning, førstehjelp og fjellets farer.

1952 – På grunn av flere tragiske dødsfall i fjellet i påsken 1950 lager Røde Kors og DNT brosjyrene «Respekt for fjellet» og «De 9 fjellreglene».

1967 – 17 mennesker omkommer i uvær og skred. Tragedien fører til stor debatt om sikkerhet i fjellet. DNT og Røde Kors starter kampanjen «Velkommen til fjells – men ta ansvaret selv»

1989 – Den eplekjekke skiløperen Severin Suveren dukker opp på TV og lærer oss å huske fjellvettreglene. Severin Suveren klarer seg fordi lykken er bedre enn forstanden.

2010 – 9 skiløpere omkommer i snøskred. Fjellfolk er bekymret over utviklingen og vil at skredkunnskap skal innlemmes i Fjellvettreglene. Bruken av fjellet har endret seg, og stadig flere oppsøker bratt friluftsliv.

2016 – DNT og Røde Kors aktualiserer Fjellvettreglene. I de nye reglene er hensyn til skred tatt med.

Skrevet av Mona Birkeland 18. februar 2016