Derfor bør akkurat du bli medlem i DNT

Foto: Sondre Rua Dokken

Er du en av de som synes matpakka smaker ekstra godt langt inne på vidda, eller at morgenkaffen gir ekstra energi med 2000-meterstopper på alle kanter? Eller er du egentlig mest glad i de nære turene i skogen bak huset ditt? Et medlemskap i DNT gir deg gode fordeler, uansett hvem du er. Det koster ikke mye å bli rik på opplevelser.

For deg som liker å følge de røde T-ene  

Hva hadde vel en tur i fjellet vært uten de røde T-ene? De som viser deg den trygge veien fra hytte til hytte, som guider deg til de vakreste utsiktspunktene, og gir deg naturopplevelser for livet, gang på gang, år etter år. En rekke enkle T-er med en enorm verdi - som har gitt trygghet for fjellvandrere i generasjoner. 

Helst siden 1868 har DNT jobbet med å legge til rette for et enkelt og aktivt friluftsliv for nordmenn, og i dag står det 1 millioner T-er og viser vei langs 22 000 kilometer med sti. De viser deg en trygg vei mellom hyttene, og i tillegg sørger de for at både vegetasjon og dyreliv kan leve mer uforstyrret fordi vi holder oss på samme sti.  

Visste du at de T-merkede stiene er den medlemsfordelen som flest oppgir at de bruker og setter pris på?

For deg som heier på de frivillige 

Dugnad er en tradisjon med dype røtter i landet vårt, og for DNT er dugnaden en forutsetning. Uten den enorme dugnadsinnsatsen ville den norske fjellheimen sett ganske annerledes ut. Vi hadde ikke hatt de merkede stiene, hyttene ville sakte, men sikkert forfalt og turgrupper og lag over hele landet hadde forsvunnet.  

Frivillige over hele landet bidrar til å gi deg naturopplevelser for livet. Men dugnaden må også finansieres. T-ene trenger maling, broene og kloppene må lages, og hyttene må fra tid til annen vedlikeholdes av mer enn vaskekluten. Som medlem i DNT støtter du dugnadsarbeidet, og bidrar til at flere kommer seg ut.

For deg som liker å gå ute, men sove inne  

For mange er selve motivasjonen på en lang marsj, hytta som venter i andre enden. Å kjenne varmen som sitter i veggene fra peisen så fort fjellstøvlene er av, og få maten servert. Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting og mat på alle turistforeningshyttene over hele landet. 42 av 560 hytter er betjente, med vertskap og matservering. Barn og ungdom får halv pris på overnatting. Medlemmer kan skaffe seg en egen nøkkel til de ubetjente og selvbetjente hyttene. På de selvbetjente er det et matlager slik at du kan gå med lettere sekk og heller kjøpe maten der. “Å dra på hytta” trenger aldri mer å være det samme, for du kan alltids reise på en ny hytte, hver eneste gang!

Foto: Per Ramstad

For deg som ønsker å ta med familien ut på tur  

Ønsker du å gi friluftsgleden videre til barna dine? At de også skal føle gleden ved å gå på en sti, nå toppen, eller kjenne lukten av våt mose og lyng en vakker sommermorgen? At de skal få mestringsfølelsen ved å bære sekken selv, og kjenne gleden ved å utforske hva som finnes rundt neste sving? Barnas Turlag er et nært fellesskap der familier med barn kan gå på tur sammen og få nye opplevelser i nærområdet.  

Og ved hjelp av DNT, kan din familie overnatte på den koselige DNT-hytta i skogen like ved der dere bor. Eller telle T-ene på stien, og få nye lekekamerater på hytta. Og for hvert eneste magiske øyeblikk, hvert eneste skritt, vil du gi naturens gleder videre til barna.

Foto: Marius Dalseg Sætre

For deg som ønsker å ta vare på naturen vår, nå og i fremtiden 

Vi er heldige. Vi bor i et land med vakre daler, storslåtte vidder, høye fjell, buldrende fosser, dype skoger og stille tjern. Vi kan gå på en sti uten å møte en sjel, og om vi vil, kan vi bestige en ny fjelltopp hver eneste tur resten av livet. Men hva om den brusende fossen plutselig stilnet?   

Naturen er sårbar, og det er vårt ansvar å ta vare på den. Den er grunnlaget for vår eksistens, men også grunnlaget for friluftslivet vårt. I år 1900 var halve Norge dekket av villmark. I dag er det bare 12 prosent villmarkspreget natur igjen i Norge. Naturen ofres ofte til fordel for stadig nye utbygginger. Skal vi fortsatt ha urørt natur i fremtiden, må vi ta vare på det lille som er igjen. DNT er en stemme for naturen. Ved å bli medlem støtter du vårt arbeid for å bevare naturen vi alle er så glad i. Din støtte bidrar til at fremtidens generasjoner også kan få naturopplevelser for livet.  

Foto: Sondre Rua Dokken

For deg som ønsker å bidra til 22 000 km t-merkede stier og 560 hytter  

Som medlem i DNT får du ikke bare tilgang til og rabatt på over 560 hytter. Du bidrar også til at hyttene tas vare på og mottar forsyninger av mat og brensel. Du bidrar til malingsstrøk, til at taket blir reparert, og at matlagre blir fylt opp. Du legger til rette for at 22 000 kilometer med stier vedlikeholdes og merkes. En tilrettelegging av naturopplevelser som dette er helt unikt i verdenssammenheng, og det hadde ikke vært mulig uten medlemmene våre. Tusen takk!

For deg som vil ha det bratt, spennende og rått 

Svimlende utsikter, bratte fjellvegger, tøffe stryk, vakre nedkjøringer og lange ekspedisjoner. Liker du å gå de bratte stiene opp til de ekstra spektakulære toppene, eller utfordre deg selv på klatring, skikjøring eller vinterteltturer? Ønsker du å lære mer for å være enda tryggere, samtidig som du kan oppleve spenningen du lengter etter? 

DNT fjellsport er en av Norges største arrangør av kurs i klatring, bre og fjellsport, og andre aktiviteter som krever spesiell kompetanse. Vi har tilbud for alle, fra nybegynnere til instruktører. Over hele landet finnes lokale fjellsportgrupper som arrangerer turer, kurs og aktiviteter for fjellsportinteresserte.

Foto: Jørgen Ibsen

For deg som vil være på den sikre siden 

Drømmer du om å lære å padle, gå på bre, eller bli en reser i kart og kompass? Å tilegne seg kunnskap om friluftsliv gir deg trygghet, og visshet om du kan takle ulike utfordringer. Kjenn på mestringsfølelsen når du får til noe du har drømt om lenge! 

DNT tilbyr kurs innen padling, klatring, bre og fjellsport. Vi har også egne turlederkurs og egen instruktørutdanning. Ferskingkursene er åpne både for deg som har gått på tur før, og for deg som er nybegynner. Du kan delta landet rundt, hele året. Medlemmer i DNT får rabatt.

Det er aldri for sent å lære noe nytt. Kanskje kan du gi noen en ny hobby? Vi kan love mye nyttig kunnskap og frisk luft!

Foto: Hanne C. Jensen

For deg som ønsker råd om utstyr og tur  

Hver dag åpner vi små kunnskapssentre i de største byene våre – for deg som elsker natur og friluftsliv. I våre tursentere kan du spørre om nær sagt hva du vil, og de du møter vet hvor de kan sende deg på tur. De gir deg gode råd og tips om alt fra utstyr og pakking av sekken til neste sommerferie, eller en helgetur i skogen der du bor. I tillegg får du som DNT-medlem rabatt på utstyr og klær i tursenteret - og det beste av alt, i mange av dem finnes det byttestativ der du kan gjøre et bruktkupp. For det er jo ikke alltid du trenger en helt ny allværsjakke, så lenge den du finner holder deg tørr og varm!

For deg som ønsker å gå tur med andre 

Drømmer du om å oppleve naturen på en ny måte? Er du litt usikker på kart og kompass, eller mangler noen å gå på tur med? Vil du strekke deg og prøve en litt mer krevende tur enn du tør på egenhånd? Da er DNT-tur noe for deg! Opplev nye landskap i trygge rammer med erfarne turledere. Enten du er ung eller gammel, helt fersk eller erfaren, om du ønsker å gå på tur i mange dager, eller kun noen timer – vi har turen for deg. Bli med oss og utforsk et nytt turområde i år, enten det ligger like ved der du bor eller i en annen del av landet.

Foto: Tor Henning Lien

For deg som leter etter kjærligheten  

Det skjer noe med nordmenn når vi er på tur. Da hilser vi på hverandre! Og jo lenger inn i fjellet du er, jo mer naturlig er det å slå av en prat. Om tidligere turer. Om det dere opplevde dagen før. Og når du har en samtale gående på fjellet, føler du overraskende fort at du kjenner personen du har møtt. I hvert fall når dere møtes igjen på neste hytte! Vil du sikre at du faktisk møter de samme personene igjen? Og at dere til og med går tur sammen hver dag? Da kan du melde deg på singeltur. Singelturer er som vanlige fellesturer, bare hakket mer sosialt. Og alle har en ting i felles: De er glade i å gå på tur! Og det kan jo være fint å vite om din fremtidige kjæreste?

Foto: Marius Dalseg Sætre

For deg som synes kunst og kultur gjør et sterkere inntrykk i det fri 

Liker du å kombinere natur med kulturopplevelser? Synes du konsertopplevelsen blir ekstra sterk når du er midt blant en fjellrekke som tar pusten fra deg? Tenk å kunne ta seg en fjelltur mellom konsertopplevelsene! Som DNT-medlem får du rabatt på flere festivaler, en sosial og morsom måte å komme i gang med friluftslivet. Du får også mulighet til å kjøpe festivalpass til Vinjerock før alle andre.

Bilder tatt under Vinjerock i juli 2015.
Bilder tatt under Vinjerock i juli 2015. Foto: Marius Dalseg Sætre

For deg som liker å drømme deg bort 

Fjell og Vidde er Norges største friluftsmagasin og DNTs medlemsblad. Fire ganger i året mottar medlemmene bladet, med tips og inspirasjon til et aktivt og allsidig friluftsliv på fjellet, i skogen og langs kysten. Hvert nummer av Fjell og Vidde leses av 400 000 nordmenn, og har gitt turinspirasjon og gode råd til norske friluftsfolk i generasjoner. 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Tekst er hentet fra dnt.no og er skrevet av Ingvild Lundberg Bakke - ingvild.bakke@dnt.no

Skrevet av Mona Birkeland 17. januar 2022