Milliongaven fra Sparebanken Sør har gitt resultater!

Nye Kvinen fikk mange til fjells!

Et selvsagt mål for oss i DNT er at våre hytter og anlegg skal skape aktivitet som igjen bidrar til bedre folkehelse. Å være i natur samtidig som man er aktiv har dokumentert god helseeffekt både for kropp og hode. Da er det gledelige tall fra hytteboka til nye Kvinen – 2500 har overnattet det første driftsåret til de to nye hyttene, og tusenvis har i tillegg vært innom på dagstur!

Fra Sirdal tar det ca 2,5 timer å gå til hyttene. Med 40 senger, og gulvplass og ekstramadrasser ved behov er det sjelden fullt og uansett alltid plass.

DNT Sør har gode samarbeidspartnere og gavegivere – som gjør det mulig for oss å få flere ut på tur. Sparebanken Sør bidro med 1 million kroner til DNT Sørs hyttefond, og pengene er brukt til å realisere nybyggingen av Kvinen. Fra forskning er det kjent at 1 krone til frivilligheten utløser 4 kroner i samfunnsverdi, blant annet ved bedre folkehelse som sparer samfunnet for penger.

Et dugnadsprosjekt for historiebøkene
Kvinen-prosjektet utløste frivillig innsats for over 3 millioner kroner! Mer enn 80 frivillige bidro med en uke på fjellet med dugnad for å reise hyttene. Vennskap har oppstått – det sosiale felleskapet en dugnad som dette skaper er fantastisk, også mellom generasjonene – det har vært med frivillige på 20 år og erfarne på 80!

DNT Sør takker Sparebanken Sør for gaven og årlig støtte, vi gjør alt vi kan for at pengene skal komme så mange som mulig til gode! Kvinen-prosjektet er et godt eksempel på det.


Om Kvinen

Kvinen ligger i Sirdal kommune der Setesdalsheiene møter Ryfylkeheiene. Helt siden 1901 har det vært turiststasjon på Kvinen. I forbindelse med oppdemming av Kvifjorden ble turiststasjonen i 1970 åpnet i et nytt bygg ca 300 meter fra Kvinen gård hvor den gamle turiststasjonen lå. Den gamle Kvinen turiststasjon som ble bygget på 70-tallet ble revet høsten 2017. DNT Sør satt opp to nye hytter i løpet av 2017 og 2018.

Kvinen er selvbetjent med proviantlager. Hovedhytta er låst med DNT-nøkkel, mens sikringshytta alltid er åpen.

Letteste ankomst til Kvinen er å gå 7 km fra Donsen i Sirdal, en gåtur på ca 2,5 timer. En fantastisk flott hytte til hyttetur er Setesdalsheia på tvers, mellom Langeid i Valle og Donsen i Sirdal. På den turen kan hyttene Tjønndalen, Gaukhei, Josephsbu og Kvinen besøkes.


Slik kommer du til Donsen uten bil:

Fra Kristiansand:
- Tog Kristiansand - Gyland Stasjon
- Buss fra Gyland Stasjon til Tjørhom (Avreise fra Tonstad klokken 16.20 mandag til fredag, korresponderer med buss fra Flekkerfjord og Gyland Stasjon)
​​​​​​​- Det er mulig å avtale med minibuss om at den kjører helt opp til Donsen. I det tilfellet må man da vente til bussen har kjørt ferdig ruta.

Spennende klatrevegg på hovedhytta
Spennende klatrevegg på hovedhytta Foto: ©fotograf Kjell Inge Søreide

Skrevet av Mona Birkeland 20. november 2019