Statsråd Åse Michaelsen på tur med DNT Sør!

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen på tur med Kristiansand Røde Kors og DNT Sør
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen på tur med Kristiansand Røde Kors og DNT Sør Foto: DNT Sør

Kristiansand Røde Kors og DNT Sør fikk storveis følge på ukas "Tur på dagtid" - Eldre- og folkehelseminsiter Åse Michaelsen ble med på tur! Kristiansand har fantastiske muligheter for bynære friluftsopplevelser. Med utgangspunkt på brosteinene i byen er veien kort til sjø, elv, skog og myke stier. Eldre- og folkehelseministeren inviterte seg selv til Kristiansand, med ønske om å møte og snakke med deltakere på "Tur på dagtid".

Denne ukentlige turen, som er åpen for alle, er et resultat av prosjektet "Aktiv i 100". «Aktiv i 100» er et samarbeid mellom DNT og Røde Kors. Etter at prosjektet fikk nasjonal støtte i 2016, har over 100 000 deltakere vært med på nesten 5000 turer.

På disse turene er det ingen påmelding eller krav til kunnskap, nivå eller utstyr. Alle som vil kan bli med og få både trim, naturopplevelser, lokalkunnskap og ikke minst, et sosialt fellesskap.  

Michaelsen snakket ivrig og engasjert med turgåerne og var nysgjerrig på hva som gjør at deltakerne kommer seg ut og blir med på slike arrangement. Turen gikk langs Otra og inn i skogen på Eg, og statsråden fikk oppleve at fuglesang tok over for trafikklarmen i det asfalt ble til sti. Det ble tid til gode samtaler i lunsjen, før vi fortsatte på Kjærlighetsstien inn mot Baneheia og tilbake til byen. 

Statsråden skrøt av samarbeidet mellom Røde Kors og DNT, og sa at samarbeid er en nøkkel for suksess i folkehelsarbeidet, både på ministernivå og på foreningsnivå. Og det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å skape god folkehelse - treskjærerkurset med gutta som skravler, sosiale gågrupper, eller til og med hvordan en benk ser ut! Benker utformet og plassert slik at de passer for eldre, med støtte til armene og i rett høyde, kan være enkle grep som gir mer aktivitet. En tydelig engasjert minister ga mange eksempler fra sine besøk rundt omkring i landet. 

DNT gir i disse dager sine innspill til folkehelsemeldingen 2019. Her fokuseres det blant annet på at kombinasjonen fysisk aktivitet og naturopplevelse gir gode helseeffekter, og friluftsliv er en viktig kilde til livskvalitet og både fysisk og psykisk helse.

Noen minutter før vi igjen var på brosteinene i sentrum passerte vi Baneheia. Her fikk ministeren oppleve fullt av løpende skoleelever, par på tur med hunden og mange som tok seg et bad.  Å bevare naturen nær der mennesker bor, er et av DNT´s mange innspill til folkehelsemeldingen - statsråden så det i praksis i Kristiansand. Åse Michaelsen snakket først og fremst med deltakerne, men fikk også en liten prat med DNT Sør i matpausen.
Åse Michaelsen snakket først og fremst med deltakerne, men fikk også en liten prat med DNT Sør i matpausen. Foto: DNT Sør