Monsen - minutt for minutt

I sommer blir fjellet, vidda og turfolket hovedpersoner når NRK produserer direktesendinger i fire uker. Lars Monsen blir med på turen som programleder. 

– Turene sendes live, minutt for minutt, og vi håper at så mange mennesker som mulig vil henge seg på turfølget. På kveldstid lager vi direktesendinger fra leirbålet, sier Thomas Hellum, prosjektleder for minutt for minutt-sendingen i NRK.

12.juli går startskuddet, og Lars Monsen skal gå fire ukesturer i områdene Hardangervidda, Jotunheimen med Utladalen, Vesterålen og Indre Troms.

Du må ikke nødvendigvis gå turen for å være en del av sommerens store aktivitet, DNT inviterer alle til en ukentlig utedag, med ulike temaer.

-  Fantastiske sommeropplevelser kan ligge rett utenfor døren. De gode minnene og de lave skuldrene får du like godt på et utkikkspunkt i nærheten av der du bor, i soveposen i nærskogen eller ved primusen med en du er glad i.

Lørdag 14. Juli er første nasjonale aktivitetsdag, #HeleNorgeSpiserUte.
-Vi oppfordrer alle til å ta med seg maten ut, om det så er pakket i matpapir, pølser på termos, eller tilberedt på primusen. Ta med sitteunderlag, varmt tøy og opplev den uslåelige kombinasjonen av middag under åpen himmel. Maten smaker enda bedre utendørs, sånn er det bare!

Lørdag 21. Juli går #helenorgepåtopptur
-Finn ditt nærmeste utkikkspunkt, gå dit, klapp deg selv på skulderen. Små turer kan også være store. Er du usikker på hvor du skal gå? Ta en titt på UT.no for turforslag.

Lørdag 28. Juli plukker hele Norge søppel #helenorgeplukkeropp
-Hvor mange av oss går ikke forbi søppel i hverdagen og tenker, "Dette burde jeg tatt med meg, men jeg har ikke noe å ha det i. " Vi vil ikke ha søppel i vår natur. Det du finner på bakken havner som oftest i havet. Fjern det du finner før vinden fører det med seg. Å kombinere tur med søppelplukking er en tur med en ekstra mening, og jeg lover at det vil føles bra.

Lørdag 5.august er nasjonal datedag #helenorgedater
-Inviter med deg en du er glad i som du ønsker tid sammen med ut på tur. Det kan være en potensiell kjæreste, men like gjerne barna dine eller en god venn. Er du på jakt etter kjæreste - husk for all del riktig luefarge! 


Del dine øyeblikk med Sommeråpent

De som tar en av utfordringene kan dele bilder på Instagram eller Facebook med #helenorgespiserute/daterute/gårtopptur/soverute og #nrksommer. På NRKs Sommeråpent på kveldstid vises bilder fra dagen som er delt med #nrksommer.Slik lager du mat ute:

*Lag alt klart kvelden før. (Kutt grønsaker, lag deig osv) Da blir dørstokkmila dagen etter kortere.

*Allemannsretten gjør at vi kan ferdes nær sagt hvor vi vil. Men det innebærer plikter også. Ta med deg alt tilbake som ikke hører hjemme i naturen. Legg igjen et takk – og ellers ingenting!

Pakkeliste for toppturen:

*Let opp en topp i din kommune du ikke har vært på før eller som du lengter tilbake til. Den kan være 10 moh eller 1000 moh, her er det dagsform og erfaring som bestemmer.

*Følg Fjellvettreglene. Kle deg etter forholdene, husk gode sko.

*Pakk sekk med ekstra klær, niste og drikke, kart og kompass. Selv om du går på en nærtur er kartet en trygghet, og det er på småturene det er fint å øve seg på orientering.

*Husk #fjellfie på toppen!

Slik rydder du:

*Enklere oppskrift får du ikke; Ta med deg en plastpose eller to og plukk med deg det du finner av søppel.

* Husk å ta med deg en god lunsj og belønn deg selv med en skikkelig pause når du har plukket ferdig.

*Kjenn på den gode følelsen av å gjøre noe som er bra for deg, dyrene og kloden!

Slik dater du ute:

*Invitèr på en tur til et utsiktspunkt eller et idyllisk vann. Ingen dekning? Ingen hindring; da går praten uforstyrret!

*Pakk noe godt å spise og drikke i sekken. Husk å ta med nok.. Lavt blodsukker er et dårlig utgangspunkt for en date.

*Husk dessert og tursnop. Alle blir glad av godis!

*Pass på å ha med nok varmt tøy i sekken. Dersom du glemmer dette, tilby for all del en varm armkrok!Skrevet av Mona Birkeland 5. juli 2018