Høst i Setesdal Vesthei

Høsten kan by på nydelige opplevelser i fjellet. Frisk luft og flotte farger frister mange til fjells i høstmånedene. Gå til en av DNT Sørs hytter og nyt kalde høstkvelder innendørs med stearinlys og kortspill etter en vandretur i høstfargene! 

I sommer ble Sloaros rehabilitert, og sovedelen på hovedhytta er helt ny! Fra Hovden er det ca. 5 timers gange inn til hytta. Om du ikke vil gå retur tilbake til Hovden kan turen fortsette til Holmavatn og Haukeliseter.

Har du ikke besøkt de nye hyttene på Bossbu eller Kvinen anbefaler vi en høsttur til en av disse perlene. Kvinen ligger ca. 2 timers gange fra Donsen, mens Bossbu ligger en litt lengre tur inn i fjellet. For å komme til Bossbu kan du gå fra Berg i Valle, fra Brokke-Suleskarveien eller fra Evardalen.

Har du lyst på en kortere tur ligger Lakkenstova og frister kun 5 km gange fra Ljosland. Bli en dag ekstra på Lakkenstova og prøv deg på en av toppene i området rundt.

Øyuvsbu er et godt turmål for store og små, og med kort vei fra p-plass på Brokke-Suleskarveien er den lett tilgjengelig. På Øyuvsbu finner du strand, kanoer til utlån og som medlem av DNT fisker du gratis i Øyuvsvatn, Øyuvsvassdraget ned til Sandvatn, Ivelungsvatna, nord i Sandvatn og på østsiden av Kvina. Ta med fiskestanga og prøv fiskelykken. 

Ønsker dere å ha hytta for dere selv? Bjørnevasshytta kan bookes gjennom hele året, og er en perfekt familiehytte i høstferien. Bestill allerede i dag, så er høstferien på fjellet sikret!

I perioden 20. august til 30. september er hyttene Stavskar, Bossbu, Svartenut og Sloaros forbeholdt jegere. Vi tar i denne perioden ikke imot grupper her, men enkeltvandrere og familier på tur kan besøke hyttene.

Har du lyst på en tur på sjøen, kan Gammeløya være et fint mål for turen. Du kan komme til Gammeløya med egen båt eller låne DNTs robåter som ligger på Flekkerøy. Båtene vil ligge ute og være tilgjengelige til og med uke 40, etter det må du ha egen båt for å komme ut til Gammeløya. Booker du via bookingsystemet må du kontakte DNT Sør hvis du har behov for robåt.

Før du drar på fjellet:

Fjellvettregler

Hvert år på denne tiden tas sommerbroene i Setesdal Vesthei ned. Husk å ta dette med i beregningen når du planlegger høstturen i fjellet.
Broa rett sør for Svartenut tas ned mellom 25. og 27. september. (Før høstferien.) Denne broa ligger på stien mellom Svartenut og Øyuvsbu/Evardalen.
Broa ved Jokleivtjønni på stien mellom Tjønndalen og Gaukhei tas ned i midten/slutten av oktober. (Etter høstferien.)
Sommerbroene er merket med S på turkartet Nordeca Setesdal Vesthei nord og sør 1:50 000.

Last ned DNTs nye betalingsapp "DNT Hyttebetaling". Med denne appen kan du enkelt betale for overnatting og mat på hyttene. 

Husk kart og kompass! Du må til enhver tid vite hvor du er både av egen interesse, men også dersom du skulle være uheldig på veien. Hjelpemannskapet finner deg raskere dersom du kan oppgi hvor du er. Kart, kartmapper og kompass finner du i vår turbutikk i Kristiansand.

På dntsor.no finner du en egen side som heter før turen. Her finner mye av det du kanskje måtte lure på før du drar til fjells.

Før turen kan det være lurt å ta en titt inn på turplanleggeren ut.no. Her finner du masse informasjon om hytter og løyper.

Ønsker du å forhåndsbooke senger på en av våre hytter kan det gjøres HER! 

Gå gjennom det du har av turtøy og turutstyr før du drar på tur. Kom innom oss i Gyldenløvesgate 2 b så hjelper vi deg med tøy, utstyr, kart og tips til turen. Som medlem får du 15 % fast rabatt på veiledende pris, så her er det mye å spare.

Velkommen til Setesdal Vesthei!

Skrevet av Mona Birkeland 6. september 2019