Førstehjelpskurs på Bjørnevasshytta - Fjellmedisin Vinter

Kurs

Fra dato
7. februar kl. 19:00
Til dato
9. februar kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom
Turtyper
Kurs, Førstehjelpskurs, Fjellmedisin, Førstehjelp.
Arrangører
DNT Sør, Aust-Agder Turistforening , DNT Telemark
Turkode
K1220
Dette arrangementet er over!

Fjellmedisin er kunnskap om førstehjelp på steder uten tilgang til rask førstehjelp. Fjellmedisin tar for seg de viktigste og livreddende faktorene når hjelpen er mer enn 30 minutter unna! Nedkjøling, blødning, sjokk og enkle skader kan effektivt behandles med svært enkle midler og grep, kunnskapen redder liv, selv av personer uten medisinsk faglig bakgrunn! Oftest vil dette være aktuelt ute i naturen, men kan også være nødvendig kunnskap å ha i bynære strøk eller ved en bilulykke på en fjellovergang om man står der alene som første innsats og hjelpen er langt unna.

Om innholdet på kurset: 

Fjellmedisin krever forståelse av de viktigste livreddende tiltakene, improvisering, kreativitet, og bruk av det utstyret og de midlene de fleste av oss allerede har med oss på tur.

De vanligste skadene som kan oppstå kan være alt fra gnagsår, ankelovertråkk, forbrenning, fall gjennom isen eller et håndleddsbrudd. Men kan også innebære mer kompliserte skader i forbindelse med fjellklatring, kajakk, bratt skikjøring, ekspedisjoner og fotturer.

Den isolerte skaden behøver ikke nødvendigvis å være så farlig, men det å måtte vente på profesjonell hjelp over tid kan endre situasjonen dramatisk og dette kan DU med enkle grep forebygge!

Forestill deg følgende faktiske scenarier som har hendt:

  • Du er på topptur til Dyrhaugstind i Jotunheimen. På nedkjøringen kommer en i turfølget borti en stein og får et stygt fall. Personen klager over vondt i nakken og i venstre fot. Det er så vondt at han ikke klarer å stå på ski videre. Det er overskyet og lavt skydekke kommer inn. Du ringer nødnummeret og på 113 sier de at helikopter er umulig på grunn av tåke og dårlig sikt i området. Lokalt røde kors er 3 timer unna. Hva gjør dere?

Tur

Grunnkurs førstehjelp - Fjellmedisin

Tidspunkt

Fredag 7. - søndag 9. februar

Oppmøte/Transport

Oppmøtested: Bjørnevasshytta, fredag 7. februar klokken 19.

Transport: I utgangspunktet deltakers eget ansvar, men hjelp til koordinering blir gitt av turleder/kursleder.

Program

18 timers kurs fordelt på fredag kveld, lørdag og søndag. Noe teori inne, men mest praksis ute.

Vi kan garantere en tøff helg med mye god praktisk læring. Kurs i fjellmedisin er livsviktig kunnskap som alle fjellfolk bør ha med i "sekken".

Husk

Randonee eller telemarkski med feller. Ved gode ferdigheter på fjellski går dette også bra. Helfeller under ski er et krav. Pakkeliste vinter. Dagstursekk. Spade, søkestang og liggeunderlag.

Lakenpose eller tynn sovepose til overnatting på hytta.

Personlig førstehjelpsutstyr: To søppelsekker, sportstape, enkeltmannspakke, kompress, rull med gladpack, elastisk bandasje, spjelk(samsplint), vindsekk og multiverktøy.

Spade og søkestang kan også lånes av DNT Sør dersom du trenger det. Meld fra på mail til: per.thomas.skaanes@dnt.no om du trenger å låne noe av dette utstyret.

Ta gjerne med skrivesaker.

Pris

DNT medlem 3000 kr

Kurset er kun for medlemmer av DNT. Er du ikke medlem? Meld deg inn her, eller hos oss i Gyldenløvesgate 2 B i Kristiansand.

(Det kan forekomme prisendringer, DNT Sør forbeholder seg retten til å eventuelt endre pris.)

Betaling

Innbetales ved påmelding. Står du på venteliste, og blir flyttet opp som deltaker på turen må betaling av turen skje via nettbank eller i vår butikk.

Medlemskap

Dette kurset er kun for medlemmer av DNT. Er du ikke medlem kan du melde deg inn her, eller hos oss i Gyldenløvesgate 2 B i Kristiansand.

Minimum antall deltakere for gjennomføring av kurset er 6 maks antall er 13.

Påmelding

Du melder deg på turen på denne siden oppe til høyre under "Påmelding".
(Viktig!: ved påmelding bekrefter du at du har lest og akseptert DNT Sørs vilkår for turdeltagelse og betaling.) 

Turleder/instruktør

Solvor Mowinckel Småkasin, mobil: 97682997

 

  DNT Sør er tilknyttet Studieforbundet Natur og Miljø